Hrvatski | English

Suzbijanje komaraca

Komarce i njihove razvojne oblike suzbijamo kako bi spriječili da svojim ubodima i alergijskim reakcijama na mjestima uboda uznemiravaju građanstvo, a njihovo suzbijanje je i zakonski propisano. Promjenom klime sve češće su potencijalana opasnost zbog prijenosa niza uzročnika zaraznih bolesti.

Mužjaci su veći od ženki i hrane se biljnim sokovima. Ženke se hrane krvlju jer sadrži bjelančevine potrebne za stvaranje jajašaca. Ovisno o vrsti, komarci napadaju u sumrak, noću ili pak danju.

suzbijanje komaracaRazvijaju se u rezervoarima vode kao što su bare, lokve, bunari, bačve za kišnicu, u starim gumama ili limenkama.
U Hrvatskoj je prisutno pedeset vrsta komaraca od kojih su najvažniji rodovi Anopheles, Aedes i Culex.

Tigrasti komarac je danju aktivna vrsta i predstavlja opasnost za zdravlje ljudi zbog sposobnosti prenošenja različitih ARBO virusa od kojih je u našem području najznačajniji Dengue virus.

Adulticidnu dezinsekciju provodimo najsuvremenijim insekticidima koji istjeruju komarce iz njihovih skrovišta i uzrokuju njihovo uginuće. Korištenjem vode kao otapala ekološki su prihvatljivi, gotovo bez mirisa, bez opasnosti od požara i mogućnost nastajanja mrlja. Formulacijski sistem osigurava evaporaciju vode iz kapljica insekticida, produžujući tako korisno vrijeme djelovanja.

Da bi suzbijanje komaraca imalo maksimalan učinak, potrebno je primarno djelovati na njihove razvojne oblike. To se postiže postupkom larvicidne dezinsekcije sredstvima koja sprječavaju sintezu hitina i tako sprečavaju normalan proces presvlačenja ličinki. Dok su još u obliku jajašaca i ličinki područje im je ograničeno i pristup jednostavniji te samim time i postupak dezinsekcije uspješniji.

suzbijanje komaracaI Vi možete pridonijeti smanjenju populacije komaraca tako da:

  • uklonite ili ispraznite vodu iz svih predmeta (bačve, kante, prazne lončanice, podloške za lončanice, automobilske gume…) u svojim dvorištima, vrtovima, na balkonima ili terasama,
  • održavate urednima Vaše vrtove i dvorišta,
  • sve rezervoare sa vodom hermetički zatvorite poklopcima ili na neki drugi prihvatljiv način,
  • zatrpate jame, bare i slične površine kako se u njima ne bi zadržavala kišnica.