Hrvatski | English

Deratizacija

Deratizacija je skup mjera i postupaka koji se provode s ciljem smanjenja populacije štetnih glodavaca ispod praga štetnosti.

Glodavci mogu biti rezervoari i prijenosnici uzročnika različitih zaraznih bolesti zbog čega je obveza provedbe preventivne sustavne deratizacije propisana Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09).

deratizacijaNajpovoljnije vrijeme za provedbu deratizacije je proljeće kad nakon zimskog mirovanja glodavci intenzivno tragaju za ugljikohidratima pa im deratizacijski mamci odgovaraju po svom sastavu, te u jesen kada im se povećava potreba za hranom zbog nakupljanja tjelesne masti potrebne za nadolazeću zimu.

Mamac je mješavina rodenticida i hrane kao nosača. Korišteni rodenticidi su antikoagulanti II generacije koji su za glodavce učinkoviti u niskim koncentracijama ali u primijenjenim količinama nisu otrovni za ljude i domaće životinje. Brzo i učinkovito, bez patnje izazivaju smrt glodavaca, sličnu prirodnoj. Imaju dodanu gorku tvar koja odbija ostale toplokrvne životinje i ljude od gutanja.

Naše stručno osoblje, nakon izvida, s posebnom pažnjom postavlja označene deratizacijske kutije s mamcem na putove kretanja i mjesta zadržavanja glodavaca, ovisno o specifičnostima pojedinog objekta.

Da bi spriječili ulazak i zadržavanje glodavaca, potrebno je:

  1. ukloniti smeće iz prostorija, tavana, podruma i okolice objekta kako bi se glodavci izgladnjeli i bili prisiljeni jesti zatrovane mamce,
  2. primjereno zatvoriti sve otvore uz instalacije (kućni miš prolazi kroz otvor promjera 6 mm, a štakor 12 mm),
  3. pravilno ugraditi i osigurati dobro prianjanje svih ulaznih vrata s metalnim obrubom,
  4. ugraditi zaštitne mreže od nehrđajućeg metala veličine otvora do 0,6 cm na prozore i odzračnike,
  5. ugraditi ispravne sifone i prepreke u kanalizacijskom sustavu.

Za deratizaciju primjenjujemo rodenticide koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te posjeduju dozvolu za promet i uporabu u Republici Hrvatskoj.