Odbijanje zmija

Jedan od najčešćih strahova je upravo strah od zmija. Širenjem naselja narušava se njihovo prirodno stanište te ih sve češće nalazimo u blizini stambenih objekata i pojedinih turističkih naselja.

Zbog blage klime u Hrvatskoj su zmije vrlo široko rasprostranjene. Kod nas žive tri otrovnice: poskok, riđovka i planinski žutokrug. Sve zmije u Republici Hrvatskoj zaštićene su zakonom te se ne smiju namjerno ozljeđivati ni ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu.

Prva linija obrane od zmija u naseljima je održavanje okoliša urednim kako bi smanjili broj mjesta na koje se zmija može zavući, sakriti i napraviti leglo. To se postiže redovitom košnjom i uklanjanjem hrpi kamenja, građevinskog materijala, limarije i sličnog otpada. Na području njihovog zadržavanja vrlo je važno redovno provoditi deratizaciju kako bi se smanjila populacija miševa koji su im izvor hrane.

U novije vrijeme na tržištu su dostupna specijalizirana sredstva za odbijanje zmija (tzv. repelenti) koja se primjenjuju na području gdje se zmije češće pojavljuju. Ona su neškodljiva za ljudsko zdravlje i okoliš, a svojim specifičnim mirisom odbijaju zmije, te se one drže podalje od tretiranih područja.