Hrvatski | English

Dezinfekcija

Dezinfekcija je skup različitih mjera koje se provode s ciljem uništavanja ili usporavanja rasta i razmnožavanja većine mikroorganizama.

dezinfekcijaDa je čistoća je pola zdravlja, znalo se još u Antičko doba.
Pranje ruku i tijela bilo je dio svakodnevnice i prije otkrića mikroorganizama kao uzročnika bolesti. Razvojem tehnologije spoznali smo protiv čega se borimo i razvili načine kako to najbolje raditi.

Dezinfekcijom se eliminiraju vegetativni oblici patogenih mikroorganizama do razine koja se smatra zdravstveno sigurnom.

Preventivna dezinfekcija je posebno važna u prehrambeno-uslužnim djelatnostima, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama te ostalim djelatnostima gdje predstavlja prvu mjeru sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti uslijed mikrobiološkog zagađenja hrane, pribora i radnih površina.

Svakodnevno održavanje higijene uključuje:

dezinfekcija

  1. mehaničko uklanjanje nakupljenih nečistoća kako bi se stvorili preduvjeti za uspješno provođenje ostalih postupaka dezinfekcije,
  2. sanitarno pranje (vlažno čišćenje) koje ima za cilj odvojiti fiksne čestice i smanjiti broj mikroorganizama te ga je najbolje provoditi uz prskanje toplom vodom pod visokim tlakom,
  3. sušenje površina,
  4. dezinfekcija svih površina dezinficijensom.

Kada je potrebno provoditi mjere dezinfekcije od strane ovlaštene tvrtke?

dezinfekcija
  • Uvijek prije prve uporabe površina, prostora ili objekata.
  • Prije ponovne uporabe prostora, tj. kod ponovnog otvaranja objekta koji je dugo bio zatvoren (dezinfekcija površina, prostora, opreme, ventilacijskih i rashladnih sustava).
  • Kod većih kvarenja i higijenskih nedostataka u objektima pod sanitarnim nadzorom.
  • Kod sumnje na trovanje i otrovanja hranom.
  • Nakon utvrđivanja nezadovoljavajuće ocjene mikrobiološke čistoće.