Hrvatski | English

Dezinsekcija

Dezinsekcija je skup različitih mjera koje se poduzimaju s ciljem smanjenja populacije do praga štetnosti, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uništavanja populacije štetnih člankonožaca (Arthropoda) koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, parazitiraju na tijelu čovjeka ili životinja, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično djelovanje ili su uznemirivači.

U urbanim sredinama najviše problema uzrokuju žohari i mravi, koji se zbog povoljnih životnih uvjeta i stalnog izvora hrane pojavljuju u obliku pravih najezdi.

Dok su žohari, skupa s muhama, u kategoriji insekata koji su prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti i time izravna opasnost za zdravlje ljudi, mravi uglavnom nemaju takav učinak ali svojom pojavom izazivaju osjećaj neugode, alergijske reakcije i ekonomske štete.

Ovisno o vrsti objekta, jačini infestacije i vrsti uzročnika koristimo različite metode i sredstva za suzbijanje štetnika. Korištena sredstva su maksimalno učinkovita ali minimalno opasna za ljude, neciljane životinjske vrste i okoliš. Kako bi izbjegli razvoj rezistencije insekata na korištene preparate, posebnu pažnju posvećujemo pravilnoj upotrebi i doziranju.

Ukoliko imate problema sa osama, stršljenima, buhama ili stjenicama, također nam se možete obratiti s povjerenjem.

dezinsekcija dezinsekcija dezinsekcija dezinsekcija

dezinsekcijaPrije provođenja dezinsekcije kuhinje potrebno je:

  • površine (podovi, radne plohe) očistiti od masnoće, ostataka hrane ili prašine,
  • elemente odmaknuti od zida,
  • posuđe, namirnice i pribor prekriti,
  • zatvoriti pukotine oko slavina, cijevi, vrata …i sl.