Hrvatski | English

Više o pojedinim štetnicima

  • Žohari
  • Mravi
  • Muhe
  • Komarci
  • Glodavci

Smeđi žohar (Blattella germanica)

blattela germanicaIzgled: Veličine je 10 do 15 mm, odrasli je žućkasto-smeđe boje, a ličinka tamnija.

Razmnožavanje: Ženka nosi 2 do 4 tjedna ooteke sa 36 do 44 jaja. Iz njih izlaze ličinke kojima je za potpuni razvoj potreban vremenski period od jedan do dva mjeseca pri temperaturi od 30°C. Biotički potencijal jedne ženke iznosi 35 300 jedinki godišnje.

Navike i životni prostor: Preferira topla, uska i vlažna mjesta s obiljem hrane. Ispušta karakterističan miris te je aktivan pretežito u mraku.

 

Crni žohar (Blatta orientalis)

blatta orientalisIzgled: Veličine je 20 do 27 mm, sjajne tamno kestenjaste do crne boje.

Razmnožavanje: Ženka odlaže jajni omot sa 16 jaja, iz kojeg se nakon 60 dana izlegu ličinke. Razvoj mužjaka traje 4 do 6 mjeseci a ženki 9 do 10 mjeseci.

Navike i životni prostor: Zadržava se u podrumima, skladištima, kanalizacijskom sustavu. U prehrani preferira škrob, meso i krv.

Kućni mrav (Lasius sp.)

kućni mravIzgled: Smeđe su boje, radnik je dug 2.5-4.5 mm, a kraljica može doseći 9 mm. Ima razvijen aparat za grizenje.

Razmnožavanje: Cijeli životni ciklus mu traje 6-10 tjedana, očekivano trajanje života je 45-60 dana, a kraljica živi i nekoliko godina, u pojedinih vrsta čak i 15.

Navike i životni prostor: Uglavnom je svejed, živi u vrtu, daskama i u naše ga domove privlači prvenstveno hrana.

 

Faraonski mravi (Monomorium pharaonis)

faraonski mravIzgled: Dužine je 1,5-2.0 mm, žute do crvene boje s tamnom prugom na zatku.

Razmnožavanje: Period od polaganja jaja do razvoja radnika traje 38 do 43 dana. Radnik živi oko 10 tjedana, a kraljica više godina.

Navike i životni prostor: Preferira slatke, šećerne otopine te meso, krv i masti. Gnijezdi se u toplom i vlažnom prostoru. Često infestira bolnice i restorane.

Kućna muha (Musca domestica)

kucna muhaIzgled: Dugačka je 4-7,5 mm i ima 4 uzdužne crne linije na toraksu.

Razmnožavanje: Ženka polaže 70-150 jajašaca. Prosječno vrijeme za razvoj muhe je 8-11 dana. Uslijed visokih ljetnih temperatura razvojni ciklus traje 6 dana.
Temperature iznad 45°C ubijaju ličinke i kukuljice.

Navike i životni prostor: Hrani se sisanjem sokova, mlijeka, meda i šećera. Danju obitava na donjoj razini nastambe, dok noćni odmor provodi na stropnom ili gornjem dijelu. Većinu vremena provodi na osunčanim mjestima.

 

Muha crnih jama (Psychodidae)

septicka muhaIzgled: Sićušna smeđa mušica, nalik leptiriću, prekrivena gustim dlačicama.

Razmnožavanje: Jajašca odlaže u sifone higijenskih prostorija, a razvojni ciklus joj traje 2-3 tjedna.

Navike i životni prostor: Živi u kanalizacijskoj vodi, gnusu, neke vrste i u odvodnim cijevima i crnim jamama.

Uklanjanje ovih vrsta zasniva se na higijenskom održavanju i čišćenju sifona i odljevnih jamica uporabom vruće vode i proizvoda za čišćenje ili saniranje začepljenja.

 

Muha rosnica (Drosophilidae)

muha rosnicaIzgled: Malena muha veličine 2-4 mm.

Razmnožavanje: Leže 500 jaja odjednom na tvarima biljnog i životinjskog podrijetla. Cijeli joj razvojni ciklus traje oko 25 dana.

Navike i životni prostor: U doba berbe grožđa stvaraju se rojevi koji mogu ulaziti u stambene prostore, zadržavajući se na toplijim i svjetlijim mjestima, te izazivaju nelagodu stanara.

Obični komarac (Culex pipiens)

komarciIzgled: Veličine je do 6 mm, ima tri para dugačkih nogu i jedan par krila.

Razmnožavanje: Životni ciklus se odvija u 4 stadija: jaje, ličinka, kukuljica i adult. Ženka polaže jajašca iznad vodene površine. U povoljnim uvjetima, pri ljetnim temperaturama, za potpuni razvoj mu je potrebno samo 5-10 dana.

Navike i životni prostor: Najčešće ga nalazimo u naseljima, gdje se leže u svim ustajalim vodama. Mužjak siše biljne sokove, a ženka krv.

 

Tigrasti komarac (Aedes albopictus)

komarciIzgled: Svojom veličinom od 10 mm spada u srednje velike komarce. Odrasla jedinka ima karakteristične bijele pruge na tijelu te srebrno-bijele i crne sjajne ljuske na člancima nogu i pipalima.

Razmnožavanje: Ženka tijekom svog života polegne oko 300 jajašaca. Preferira tamne i grube, okomite podloge iznad vode, među kojima se posebno ističu gume kao najpogodnije mjesto. Brzina razvoja ličinke ovisi o temperaturi i količini hranjivih tvari u vodi. Pri ljetnim temperaturama mu za potpuni razvoj treba 7 – 12 dana.

Navike i životni prostor: Vrlo su agresivni prema ljudima, životinjama i ostalim vrstama komaraca. Premda su im izvorna staništa duplje drveća u tropskim šumama, uspješno su se prilagodili urbanim sredinama.

Kućni miš (Mus musculus)

kucni misIzgled: Dužina tijela iznosi 6,5-8 cm. Leđa su mu nešto tamnije smeđe boje od trbuha.

Razmnožavanje: Ženka godišnje koti 3-4 generacije od 6-10 mladih. Životni vijek mu je oko 2 godine.

Navike i životni prostor: Pretežito obitava u ljudskim naseljima, vrtovima ali i rubovima polja i šuma. Gradi velika gnijezda od različitih otpadaka. Rijetko pije vodu te se hrani plodovima kukuruza, sjemenom suncokreta, a ponekad i hranom životinjskog podrijetla.

 

Smeđi štakor (Rattus norvegicus)

smedji stakorIzgled: Dužina glave i tijela iznosi 21,4-27,3 cm, a duljina repa 17,2-22,9 cm. Boja mu je smeđe siva sa zamrljanom bijelom donjom stranom.

Razmnožavanje: Ženka koti 7-8 mladih, 3-7 puta na godinu. Životni vijek mu je 3-4 godine.

Navike i životni prostor: Bira vlažna mjesta, npr. kanalizacijsku mrežu i podrume. Voli plivati, dobro roni, ruje i kopa zemlju. Legla su mu u zemlji gdje stvara velika podzemna spremišta s pričuvnom hranom. Svejed je pa se hrani raznoliko.

 

Crni štakor (Rattus rattus)

crni stakorIzgled: Nježniji je i vitkiji od smeđeg štakora. Duljina glave s tijelom iznosi 15,8-23,5 cm, a duljina repa 18,6-25,6 cm. Boja krzna mu je pretežito sivo-crna.

Razmnožavanje: Ženka koti 3-6 puta godišnje, po 6-10 mladih. Živi oko 3 godine.

Navike i životni prostor: Naseljava topla i suha mjesta u zgradama i stajama. Za legla koristi uske zaklone. Nikada ne ruju niti pliva ali je izvrstan penjač. Hrani se svježim i suhim plodovima te različitim biljem.