Hrvatski | English

Izdvajamo

Komarci roda Culex

Do sada je u svijetu opisano preko tri tisuće vrsta komaraca, dok je u Hrvatskoj pronađeno njih pedeset. Uz ostale prisutne rodove, komarci roda Culex udomaćeni su u Hrvatskoj i česti u urbanim sredinama gdje se razmnožavaju. Razvijaju se stajaćoj vodi, najčešće u predmetima koje čovjek ostavi ili odbaci - posude za cvijeće, bačve, kante, kade, itd.

S ovom vrstom imamo najviše problema jer je vrlo agresivna i neugodna i za čovjeka i životinje koje napada i bode. U posljednjih nekoliko godina mnogi stručnjaci upozoravaju na klimatske promjene, koje donose visoke temperature i velike količine oborina, a s tim u vezi i širenje komaraca.

Komarci su prijenosnici mnogih zaraznih bolesti. Ovih dana u Hrvatskoj sve se češće spominje groznica zapadnog Nila. Groznica zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila čiji rezervoar su ptice, a virus se na ljude prenosi ubodom zaraženog komarca roda Culex. Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka. Kod većine zaraženih osoba, nakon inkubacije gotovo da i nema simptoma, ili nastanu blaži koji uključuju temperaturu, glavobolju, osip i oteknuće limfnih čvorova. Simptomi ove viroze teži su u male djece te starijh ljudi i inficiranih osoba koje su inače oslabljenog imuniteta.

I vi možete puno napraviti kako bi populacija komaraca bila manja tako da:

· Uklonite ili ispraznite vodu iz svih predmeta (npr. bačve, kante, prazne lončanice te podloške za lončanice, auto gume, barke i sl.) u dvorištima, vrtovima na balkonima ili terasama

· Održavate urednim Vaše vrtove i dvorišta

· Rezerve vode hermetički zatvorite poklopcima ili na neki drugi prihvatljiv način

· Zatrpate jame, bare i slične površine kako se ne bi zadržavala kišnica ili drugi izvori vode.

29/04/2016
Komarci roda Culex