Hrvatski | English

Izdvajamo

Ose

U Europi živi oko 250 vrsta osa. Najčešće domaće ose su piknjasta osa (Polisteg gallicus L.), njemačka osa (Vespula germanica Fabr.) i obična osa (Vespula vulgaris L.). Od njemačkih osa obične ose razlikuju se uzorkom na glavi. Crno-žuti uzorak na tijelu obje vrste je varijabilan i ne pomaže u određivanju vrste.

Ose žive u kolonijama koje reagiraju složno, a ponekad i agresivno pa zato upravo od njih i potječe velik broj uboda. Kod uboda, ispuštaju alarmirajuće feromone koji privlače druge ose i potiču ih na ubadanje. Njihov otrov može kod nekih ljudi izazvati alergijske reakcije. Veličina kolonije osa brzo raste i broji u pravilu oko tri do četiri tisuće jedinki. Vrlo velike kolonije mogu brojati i do deset tisuća, a u ekstremnim slučajevima čak do pedeset tisuća jedinki. Odrasle ose hrane se gotovo isključivo nektarom i drugim slatkim biljnim sokovima, dok se larve hrane kašom od sažvakanih kukaca ili drugih životinjskih bjelančevina. Obične ose u potrazi za hranom ponekad privlače kolači ili druge slatke ljudske namirnice.

Od sredine travnja oplođene ženke osa traže hranu i mjesto za gradnju gnijezda na nekom tamnom, zaštićenom mjestu pa tako grade na drveću, zapuštenim kućama, u tlu (podzemni hodnici štakora ili rovki) itd. Gnijezda grade od sažvakanih biljnih vlakana koja su nakon njihove prerade nalik na papir. Iz tog materijala grade stanice koje spajaju u saće. Broj saća može varirati. Oplođena ženka koja prezimi u proljeće osniva svoj osinjak. Njeni ljetni i proljetni potomci su radilice koje grade i proširuju gnijezdo te hrane ličinke. Pri kraju sezone razvijaju se spolno zreli mužjaci i ženke. Mužjaci u pravilu ugibaju nakon parenja, baš kao i sve radilice, a preživljavaju samo oplođene ženke na toplim mjestima i na proljeće osnuju koloniju. U toplim krajevima, pa i u Dalmaciji, zajednice njemačke ose imaju trajne osinjake koji imaju više ženki te se roje baš kao i pčele. Nakon rojenja osnivaju novu koloniju.

Kao štetnici kultura važne su samo neke vrste, a ose imaju i važnu ulogu u ekosustavima kao regulatori nekih štetnih kukaca. Suzbija ih se stoga u slučaju potrebe (oštećenje zdravlja) ili znatnijih poljoprivrednih šteta.

 

24/07/2017
Ose