Hrvatski | English

Izdvajamo

Buhe

Buhe su beskrilni insekti, spljoštenog tijela, sa nevjerojatnom sposobnošću skakanja. Naime, s obzirom na svoju dužinu tijela smatraju se najboljim skakačima u životinjskom svijetu. Noge ovih malenih parazita pokreće elastičan spiralni protein rezilin, a ne mišići. Buhe u skoku oslobađaju rezilinske opruge i katapultiraju se u zrak pomoću složenog sustava donjeg dijela stražnjih nogu koje djeluju kao poluge i daju im ubrzanje čak 150 puta veće od gravitacije, odnosno 20 puta veće od raketnih motora. Zanimljivo je da se rezilin ne umara kao mišićna tkiva pa buhama omogućuje da izvedu čak 600 skokova na sat.

Buhe su kao izvor zdravstvenih problema prepoznate još u prošlosti. Tako je primjerice, orijentalna štakorska buha (Xenopsylla cheopis) bila glavni prenosioc bakterije Yersinia pestis, koja uzrokuje bubonsku kugu ili „crnu smrt“ kod ljudi. Ipak, vrsta buhe koju najčešće nalazimo na psima i mačkama je tzv. mačja buha (Ctenocephaloides felis). Ova vrsta buhe ugristi će ponekad i čovjeka. Buhe su nametnici koji se hrane krvlju svog domaćina i prisutne su u infestiranom prostoru cijele godine, ljeti i zimi. Ugrožavaju zdravlje ljudi i životinja izazivanjem reakcije na ugriz i prijenosom nekih bolesti.

Činjenica da su buhe značajna smetnja i pitanje javnog zdravstva, njihova kontrola je ponekad neophodna. Buhe su u nastambama, uslijed velikih infestacija, iznimno problematične za suzbijanje i zahtjevaju stručnu pomoć. Kako cijeli razvoj buhe može trajati samo tri do četiri tjedna, u prostoru zaraženom buhama, kroz vrlo kratko vrijeme broj buha može se višestruko povećati. Stoga, nakon uočenog problema potrebno je tretirati životinju, ali i prostor odgovarajućim insekticidom i tehnikom primjene.

 

24/07/2017
Buhe