Hrvatski | English

Izdvajamo

Kućni miš

Glodavci imaju važnu ulogu u prijenosu zaraznih bolesti ljudi i životinja. Taj rizik može se smanjiti suzbijanjem i držanjem pod kontrolom veličinu populacije štetnih glodavaca, međutim to je samo jedan od brojnih koraka potrebnih za sprječavanje širenja zaraznih bolesti.

Na našem području prisutna je istočna podvrsta kućnog miša. Dužina tijela mu je 6,5 – 8 cm a težina 12 – 30 grama. Vezan je za ljudska naselja te se često pojavljuje kao sustanar iako mu je životni prostor prvenstveno rub šume, polje ili vrt. Miševi teško održavaju tjelesnu temperaturu pa  grade topla gnijezda od različitog otpadnog materijala, kao što su stare krpe, papir ili slama. Žive u malim obiteljskim zajednicama. Ne udaljava se više od 10 m od nastambe, osim u slučaju seobe. Ne skupljaju zalihe hrane, dnevno im je potrebno svega 3 g hrane i 2 ml vode ali potrebu za vodom mogu nadoknaditi vlažnom hranom. Hrane se različitim sjemenkama, svježim i suhim plodovima, ponekad i hranom životinjskog podrijetla.

Pare se tijekom cijele godine a ženka nosi mlade 23 dana, koji su nakon 28 dana potpuno samostalni a nakon 60 dana spolno zreli.

Dnevno izlučuje 2 ml mokraće karakterističnog mirisa koja degradira prostor.

 

21/02/2018
Kućni miš