Hrvatski | English

Izdvajamo

UHOLAŽE

Kukci su vlažnih i mračnih predjela koji se hrane biljnim tvarima i truležom, posebice plodovima i kukcima u raspadanju. Lako se prepoznaju po nastavcima na kraju tijela poput kliješta, po čijem obliku se razlikuju mužjaci od ženki.  Veličine su 10-20 mm.

Žive pod kamenjem, lišćem, korom drveća i na drugim vlažnim mjestima dok se danju skrivaju u pukotinama. Prezimljavaju kao odrasli kukci. Ponekad, u godinama gradacije može se dogoditi da masovno ulaze u nastambe preko vrata i prozora noću, prvenstveno u ruralnim područjima ili kućama obraslim puzavicama pa mogu uzrokovati uznemirenost stanara.

Pojavljuju se kao štetnici na različitom vrtnom cvijeću, povrću, te plodovima voća, no štete su u odnosu na korist beznačajne. Uholaža je prirodni neprijatelj ličinki zlatica i različitih  moljaca.

Ukoliko ih se želi ekološki suzbiti potrebno je ukloniti sve ono što pogoduje njihovom razvoju: nakupine trave, otpalog lišća, drvenu piljevinu, bršljan sa zidova, reducirajući pritom vlažnost zaraženih mjesta.

21/12/2018