Hrvatski | English

Izdvajamo

Pozor - provjerite spremnike voda oko svojih kuća

 

U proteklim tjednima svjedočimo visokim  temperaturama neprimjerenim za ovo doba godine što omogućava preživljavanje i pogoduje razvoju raznih vrsta štetnika. Većina insekata provede zimsko razdoblje u fazi mirovanja. Jedan dio ne preživi zimu, a neki su u fazi završetka novog razvojnog ciklusa kako bi dosegnuli sposobnost izvršavanja zadanih im funkcija.

S obzirom na porast temperature zraka, te ukoliko u slijedećim mjesecima bude puno kiše, kao što je bilo prethodno proljeće, moguća je nagla pojava veće populacije komaraca. Kako bi uspješno održavali njihov broj na prihvatljivoj razini i smanjili unos insekticida u okolišu, potrebno je učiniti slijedeće:

  • Ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (kade, bačve, kante, konzerve, gume i slično)

  • Redovito (tjedno) prazniti i mijenjati vodu u posudama koje su u uporabi, a zadržavaju vodu

  • Različite spremnike za vodu prekriti poklopcem, folijom ili gustom mrežom

  • Održavati zelene površine, vrtove, otvorene bazene, ukrasna jezerca, fontane i sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje vode

  • Pravilno uskladištiti plovila (barke) na način da se prekriju ili se drže preokrenute, kako bi se spriječilo nakupljanje oborinske vode

Ove godine, zbog vremenskih (ne)prilika, komaraca moglo biti više nego inače pa molimo građane da vode računa o tome i ne potpomažu njihov razvoj.

15/08/2016
Pozor - provjerite spremnike voda oko svojih kuća