Hrvatski | English

Izdvajamo

Kućna stjenica

Stjenice su insekti koji pripadaju redu Hemiptera, porodici Cimicidae. Glavni predstavnik te porodice je kućna stjenica (Cimex lectularius L.), koja se uz još neke vrste, hrani ljudskom krvlju. Kućna stjenica raširena je gotovo po cijelom svijetu. Iako su je u prošlosti uglavnom povezivali s niskim socijalnim statusom i lošim uvijetima stanovanja, treba znati da ona jednako grize bogate i siromašne te naseljava danas i hotele sa pet zvjezdica. Značajna najezda ovog kukca počela se bilježiti krajem devedesetih godina prošlog stoljeća i u najrazvijenijim zemljama svijeta. Povratak se od tada pripisuje brojnim čimbenicima kao što su zabrana korištenja insekticida poput DDT-a, primijećenoj rezistentnosti na određene skupine danas korištenih insekticida, raširenosti putovanja različitim prijevoznim sredstvima (najčešće zrakoplovima), velikim kretanjima stanovništva unutar masovnog turizma i sl.
Kako bi se prepoznala prisutnost ovog sve češćeg neugodnog molestanta, potrebno je poznavati i neke njegove karakteristike. Odrasla kućna stjenica je crveno-smeđe boje, plosnata  i ovalnog oblika. Veličina joj varira od 6 do 7 mm. Aktivna je uglavnom noću, a danju se zavlači u skrovita mjesta; najčešće oko kreveta, u šavove madraca, okvire kreveta, slika i sl. Siše  krv u svim stadijima razvoja, a može usisati pet do šest puta veću količinu krvi od svoje vlastite mase tijela. Zanimljivo je da bez hrane može izdržati čak godinu i pol. Zasada nije poznato da prenosi bolesti. Svojim ugrizom kod nekih ljudi izaziva samo alergijsku reakciju. Ciklus razvoja kućne stjenice u povoljnim uvijetima može trajati četiri do pet tjedana, a svaka odrasla ženka za svoga životnog vijeka položi i do 500 jajašaca. Tragove njene prisutnosti ponekad je lakše primjetiti nego samu živu stjenice, pa su tako najčešći tragovi izmet ili krvne mrlje od njena ugriza na posteljini. Kod  velikih infestacija osjeća se i miris u prostoriji koji podsjeća na miris plijesni.
Kod primijećene infestacije, zasigurno je najbolje obratiti se ovlaštenom Izvoditelju DDD mjera zbog brojnih specifičnosti ovog štetnika i mjera koje treba poduzeti, ali i  kako bi se utvrdio stupanj infestacije prostora. Naime, treba imati na umu da će se kod velikih infestacija postupak dezinsekcije ponekad morati i ponoviti kako bi uspješno suzbili ovog kukca.

11/02/2016
Kućna stjenica