Hrvatski | English

Izdvajamo

Žohari

Poznato je 3 500 vrsta žohara od kojih samo 15 vrsta živi u Europi a svega nekoliko vrsta je prilagođeno suživotu s ljudima. U Hrvatskoj su to smeđi žohar (Blatella germanica),  crni žohar  (Blatta orientalis) i mrko-smeđe prugasti  žohar (Supella longipalpa). 


Žohari masovno infestiraju prostore gdje nalaze izvore hrane i zaklone. Uglavnom noću izlaze iz kanalizacijskih otvora ili pukotina u zidovima te hodaju po kuhinjama i kupaonicama a kod velikih infestacija se mogu naći u svim prostorijama. Pretpostavka je da jedan uočen žohar u nekom prostoru predstavlja još sto skrivenih u zidovima, elementima, odvodima i sl. Oni na svojim tijelima mogu nositi uzročnike različitih bolesti, prvenstveno crijevnih zaraza, te su alergeni i mogu izazvati astmatične napadaje. Osim toga, proizvode karakterističan miris i za sobom ostavljaju ispljuvke, feces i prazne ooteke čime uzrokuju i materijalnu štetu. 


Smeđeg žohara nalazimo najčešće na toplim i vlažnim mjestima, u kuhinjskim blokovima, električnim aparatima, električnim instalacijama, izolacijskoj masi i ventilacijskom sustavu. Izvrstan je penjač, čak i po glatkim površinama.


Crnog žohara češće možemo vidjeti u podrumima i općenito hladnijim dijelovima objekta, u kanalizacijskom i vodovodnom instalacijskom sustavu. 


Mrko-smeđe prugastog se može naći u različitim objektima, čak u sobama i uredima gdje se skriva iza slika, visećeg namještaja, ispod zidnih tapeta ili pak u električnim aparatima. Općenito voli suha i topla staništa.

05/09/2017
Žohari