Hrvatski | English

Izdvajamo

Divovski žohar

Smatra se da je Blaberus giganteus jedan od najvećih žohara na svijetu. Mužjaci su 7,5 cm dugi a ženke 10 cm, ali im je tijelo plosnato pa se lako zavlače u različite pukotine.

Ovo je endemska vrsta kišne šume centralne i sjeverne Amerike.

Općenito voli vlažna i mračna mjesta pa ga se može naći u špiljama, trulim deblima ili pak pukotinama u stijenama.

Hrani se prvenstveno otpadnim materijalom biljnog podrijetla ali ponekad se može naći na strvinama i uginulim kukcima.

Ženka nakon oplodnje 60 dana nosi ooteku s 20-ak oplođenih jajašaca te ju izbacuje neposredno prije nego se nimfe izlegu. One se hrane sadržajem ooteke, zatim zavlače na skrovito mjesto gdje se kroz 6 mjeseci više puta presvlače do potpunog razvoja  u odraslu jedinku. Samo odrasli oblici imaju krila, međutim preteški su da bi mogli aktivno letjeti.

Zbog svog specifičnog izgleda ljudi ih često drže kao ljubimce.

 

19/01/2016
Divovski žohar