Hrvatski | English

Izdvajamo

Smeđi štakor

Smeđi štakor

Ratus norvegicus je mnogo veća i snažnija vrsta od crnog štakora. Ukupna duljina tijela mu je 21 - 27 cm a teži 275 - 520 g. Rep mu je uvijek kraći od tijela, njuška tupa a na uškama ima dlake. Smeđe - sive je boje sa zaprljanom bijelom donjom stranom tijela.

Zimi se približava naseljima dok se ljeti više zadržava u prirodi i na slobodnim površinama. Voli vlažna mjesta pa se često može naći uz morsku obalu, lučka pristaništa, kanalizaciju ili crnu jamu. Izvrstan je plivač i dobro roni, također ruje zemlju i kopa podzemne labirinte u kojima radi gnijezda te skuplja različite materijale kao što su krpe, papir, staklo, metalni novac i sl.  Međutim, rijetko kad se penje. Društven je, živi u velikim kolonijama i može se glasno glasati.  Ženka koti 3 -7 puta godišnje po 7 - 8 mladih koji postaju spolno zreli nakon 3 mjeseca.

Prehrana mu  je raznolika, ovisno o predjelu u kojem živi. Hrani se biljnim plodovima, korijenjem, bobicama, rakovima, školjkama, puževima, jajima a u oskudici hrane malim sisavcima i ptićima.

Kopanjem tunela radi značajne ekonomske štete u podzemnim tehničkim sustavima ali i zagađuje i uništava hranu.

06/02/2017
Smeđi štakor