Hrvatski | English

Izdvajamo

Smeđi štakor (Rattus Norvegicus)

Smeđi štakor naziva se još i štakor selac ili norveški štakor. Potječe iz Kine i danas je kozmoplit koji naseljava sve kontinente izuzev Antartike. Živi u područjima blizu vode, u naseljima, ruševinama, kanalizaciji, podrumima, vlažnim stajama i sl.

Veći je od crnog štakora, duljina tijela mu je oko 24,5 cm, a repa oko 20 cm. Rep mu je uvijek kraći od duljine tijela. Dlaka smeđeg štakora je gruba, a krzno obično smeđe ili tamno-sivo boje, dok je na strani trbuha svijetlo-sivo ili svijetlo-smeđe. Masa odraslih štakora varira od prosječnih 350 g za mužjake do oko 250 g za ženke. Pari se od ožujka do kolovoza, a koti od travnja do rujna. Mlade nosi 22 do 24 dana. Mladi štakori spolno sazriju nakon dva do tri mjeseca.

Izvrsno pliva, pa čak i roni. Rijetko se penje, a pod zemljom kopa hodnike te može stvoriti veliki sustav podzemnih labirinata. Ima izvrsno razvijen osjet sluha i njuha. Ima i sposobnost ultrazvučnog glasanja. Aktivan je uglavnom noću. Vrlo je oprezan pri kretanju i prihvaćanju nove hrane. U pravilu je svejed, a pojede oko deset kilograma hrane godišnje. Nije suviše izbirljiv po pitanju hrane, iako žitarice zauzimaju značajan udio u njegovoj prehrani. Način potrage za hranom je specifičan za svaku populaciju štakora, te ovisi o okolini i izvoru hrane. Maksimalni vijek života je 3 godine, iako ga rijetke jedinke dostignu. Istraživanja su dokazala da smeđi štakori imaju metakogniciju, svijest o vlastitim procesima mišljenja, koja se dosada smatrala svojstvenom samo čovjeku i nekim primatima.

06/09/2017
Smeđi štakor (Rattus Norvegicus)